Cookies management by TermsFeed Cookie Consent

Biologika eshop

Kategórie
demo

Múka zo zelených banánov, 250g

4,80€ s DPH

Banánová múka sa vyrába zo zelených banánov, ktoré sú lúpané, krájané, sušené a následne pomleté na jemnú múčku. Nejde teda o klasickú múku získavanú zomletím semien. Múku zo zelených banánov môžeme preto prirovnať k špeciálnej ovocnej mletej zmesi.

 

Tradične sa banánová múka začala vyrábať v chudobných oblastiach Afriky a Jamajky ako náhrada drahej pšeničnej múky. Neskôr sa okolo roku 1900 začala dovážať do Strednej Ameriky ako múka so špeciálnymi dietetickými vlastnosťami.

 

Múka zo zelených banánov je bezlepková, vhodná pre celiatikov a ľudí s rôznym stupňom intolerancie lepku. Rozširovaniu do sveta vďačí banánová múka faktu, že je ideálnou bezlepkovou náhradou pšeničnej múky. Dnes je vyzdvihovaný aj obsah rezistentného škrobu, ktorý je stredobodom zájmu niekoľkých špeciálnych diét.

Zloženie a použitie múky zo zelených banánov

 

Múka zo zelených banánov má vysokú nutričnú hodnotu. K najviac ceneným látkam patrí spomínaný rezistentný škrob, ktorý sa od ostatných škrobov líši spôsobom trávenia. Kým bežné škroby sú trávené a vstrebávané už v tenkom čreve, rezistentný škrob je rozkladaný baktériami až v hrubom čreve. Výsledným produktom metabolizmu rezistentného škrobu sú rôzne mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

 

Varením sa obsah rezistentného škrobu znižuje, preto sú najviac preferované recepty, v ktorých sa múka zo zelených banánov pridáva v surovom stave. Takto možno pripravovať rôzne krémy, kaše, nápoje. Múka zo zelených banánov je vhodná aj na finálne zahusťovanie jedál a nápojov.

 

Múka zo zelených banánov je tiež veľmi bohatá na kyselinu butyrátovú, ktorej sú priprsované rôzne priaznivé účinky na trávenie a metabolizmus. Rovnako je táto múka bohatá na dôležité minerálne látky ako draslík, horčík a železo.

Priemerné výživové hodnoty na 100g (ml) výrobku:  
energia:  
tuky:  
z toho nasýtené:  
sacharidy:  
z toho cukor:  
bielkoviny:  
vláknina:  
soľ:  

Podobnéprodukty